← 返回首页

Do Children Born Abroad Get Hong Kong Right of Abode in 2026?

Sometimes they do and sometimes they do not, and the split runs along two questions that have to be answered in order. The first is whether the child held Chinese nationality at the moment of birth, which falls to Article 5 of the Nationality Law of the People's Republic of China (《中华人民共和国国籍法》). The second is whether either parent was, at that same moment, a Chinese citizen described in paragraph 2(a) or 2(b) of Schedule 1 to the Immigration Ordinance (Cap. 115, 《入境条例》) — the gateway set by paragraph 2(c) of that Schedule, which covers Chinese-national children born outside Hong Kong to such parents. The Hong Kong Immigration Department sets out both the Schedule 1 categories and Article 5 of the Nationality Law in its Right of Abode FAQ, and addresses Chinese citizenship and change of nationality in its FAQ on Chinese nationality. The two provisions have been read together since Schedule 1 to the Immigration Ordinance took effect on 1 July 1997. If the nationality test fails, the descent test never gets reached.

Families notice this most often after they have settled overseas as permanent residents and had a child in a country that grants nationality to anyone born there. The Department's own illustration is a parent who had settled in the United States on nothing more than a green card.

What does paragraph 2(c) of Schedule 1 actually say?

Schedule 1 paragraph 2 of the Immigration Ordinance lists who counts as a Hong Kong permanent resident and therefore holds the right of abode. It sets out six categories, usually cited by letter:

Category Who it covers
(a) Chinese citizens born in Hong Kong, before or after the establishment of the HKSAR
(b) Chinese citizens who have ordinarily resided in Hong Kong for a continuous period of seven years or more
(c) Chinese nationals born outside Hong Kong to a Chinese citizen who, at the time of the child's birth, fell within (a) or (b)
(d) People not of Chinese nationality who entered Hong Kong on a valid travel document, ordinarily resided there continuously for seven years or more, and took Hong Kong as their place of permanent residence
(e) Children under 21 born in Hong Kong to a permanent resident within (d), where a parent held the right of abode at their birth or at any later time before they turned 21
(f) People outside (a) to (e) whose only right of abode before the establishment of the HKSAR was in Hong Kong

Only one of these deals with births outside Hong Kong, and it contains two conditions: the parent must have fitted (a) or (b) when the child was born, and the child must be a Chinese national. There is no separate grant to apply for at this stage. The status flows from being a permanent resident, and the Department verifies eligibility for a permanent identity card first; that card is then the evidence that the holder has the right of abode.

Why does Article 5 of the Nationality Law come first?

Because paragraph 2(c) rests entirely on Chinese nationality — Chinese parent, Chinese child. Nationality is decided in Hong Kong under the Nationality Law, and Article 5 is the provision dealing with people born in another country. As set out in the Right of Abode FAQ, it works in two limbs:

Read on its own terms, that exception needs three things at once: a Chinese-citizen parent, that parent settled abroad, and a child who took a foreign nationality at birth. Whether the third limb is met is settled by the law of the country of birth, not by Hong Kong law.

The FAQ applies exactly this combination to the question it is asked most: a child born abroad who takes that country's nationality at birth, while the Chinese-citizen parent was already settled there. The Department's answer is that the child is not a Chinese citizen and therefore cannot hold the right of abode by virtue of the parent's own status.

What does "settled abroad" mean?

The Department answers with a general position rather than a list of visa types. Generally, holding foreign permanent resident status is regarded as settled abroad — that is, you ordinarily reside in that country and are not subject to any limit of stay there.

Two questions get tangled together here, and they are not the same question. Length of absence from Hong Kong costs a Chinese-citizen parent nothing on its own: someone born in Hong Kong who is a Chinese citizen remains a permanent resident with the right of abode however long they stay away, unless a change of nationality has been approved. Whether that parent was settled abroad is a separate enquiry, and it is the one Article 5 asks. Because the Department states this only as a general position, applying it to a particular family means checking the outcome against the Immigration Department's current published guidance or taking advice from someone qualified to assess that family's own facts — this piece is general information, not advice on an individual case.

Does it matter whether the parent only held a green card, or actually took citizenship?

For Article 5, no, and this is where most families misjudge their position. The Nationality Law does not ask whether the parent naturalised. It asks whether the parent was settled abroad when the child was born. The FAQ says the exception applies whether or not the parent has been naturalised, and gives as its example a parent settled in the United States holding a green card.

That can sound contradictory until you notice that two different documents are being read. The nationality FAQ states that Hong Kong residents of Chinese descent who were born in Chinese territory, including Hong Kong, remain Chinese citizens whether or not they hold a foreign passport, and that Chinese citizenship ends only when the Immigration Department approves a change of nationality (国籍变更) — an application the Department warns will affect right of abode. Article 5 does not work off that record at all; it works off where the parent was settled and what nationality the child took at birth. One family can therefore contain a parent who is still a Chinese citizen and a child who is not one.

So which combinations produce a right of abode?

Read together, the two provisions give four common patterns, judged as at the date of birth:

At the child's birth Outcome under Article 5 Effect on paragraph 2(c)
Chinese-citizen parent within (a) or (b), parent settled abroad, child took a foreign nationality at birth Exception applies; no Chinese nationality No right of abode through 2(c)
Chinese-citizen parent within (a) or (b), parent abroad temporarily and not settled, child took no foreign nationality at birth Chinese nationality under the first limb Right of abode available under 2(c)
Chinese-citizen parent within (a) or (b), parent settled abroad, child took no foreign nationality at birth Exception not triggered; Chinese nationality retained 2(c) still available
Parent had already had a change of nationality approved before the birth Parent no longer a Chinese citizen 2(c) unavailable; other paragraphs may still apply

The Department writes the first pattern out explicitly. The others follow from how the two rules are worded, and each still depends on the parent meeting (a) or (b) on the day the child was born.

Note also that a child without the right of abode does not take anything from the parent. The parent's own status stands on its own footing.

Can a child who misses out qualify later?

Yes, but not through descent, and not automatically. Paragraph 2(d) covers people who are not of Chinese nationality, and it requires entry to Hong Kong on a valid travel document, continuous ordinary residence there for seven years or more, and taking Hong Kong as the place of permanent residence. Three further conditions come from the Department's FAQ: the applicant must be lawfully in Hong Kong at the time of application; the seven years must be continuous and run immediately before the application date; and the applicant must make a declaration supported by details such as a habitual residence in Hong Kong, whether the immediate family lives there, whether there is reasonable income to support self and family, and whether taxes have been paid under the law.

A child born in Hong Kong to someone holding right of abode under 2(d) has a further route. Paragraph 2(e) covers that child before turning 21, if a parent held right of abode at the birth or at any time before the child turned 21; the Immigration Department's Right of Abode FAQ adds that such a person ceases to be a permanent resident on reaching 21 unless he or she personally meets the conditions set out in paragraph 2(d).

Two cautions come with those routes. Status held by someone who is not a Chinese citizen can be lost: 36 months or more of continuous absence after ceasing to ordinarily reside in Hong Kong ends it, although the person keeps the right to land, which allows free entry to live, study and work in Hong Kong without any limit of stay. And ceasing to ordinarily reside is not the same as travelling — the Department weighs the reason, duration and frequency of absences, whether there is a habitual residence in Hong Kong, whether employment is with a Hong Kong-based company, and where the main family members live.

How is a child's status verified in practice?

Frequently Asked Questions

My child was born in the United States or Canada and got that passport at birth. Is there no Chinese nationality automatically?

Not automatically, and not necessarily never. The US and Canada are the two countries the Department names in its example of a child taking a foreign nationality at birth. Article 5 removes Chinese nationality only where the Chinese-citizen parent was also settled abroad at the time, so the parent's immigration status on that date decides the answer rather than the place of birth alone.

I never took citizenship, only permanent residence. Does that really affect my child?

Yes, potentially. The FAQ states that the Article 5 exception applies whether or not the parent has been naturalised, and treats foreign permanent residence as the ordinary marker of being settled abroad. Holding a green card rather than a passport does not keep the child inside the first limb of Article 5.

Do I need to give up my foreign passport to protect my child's Chinese nationality?

Giving up the passport for its own sake changes nothing under Article 5, and it would not undo nationality that the child never held. What counts is whether you were settled abroad when the child was born. Separately, your own Chinese citizenship survives the foreign passport until the Immigration Department approves a change of nationality, and that approval affects your own right of abode.

I have not lived in Hong Kong for twenty years. Does that cost my child anything?

Not on the ground of absence alone. A Chinese citizen born in Hong Kong keeps the right of abode regardless of how long the absence runs, unless a change of nationality has been approved, so the parent can still meet category (a) at the child's birth. The separate question is whether the parent was settled abroad then, because that is what triggers Article 5's exception.

My child's other parent is not Chinese. Does that change the analysis?

It does not by itself. Article 5 speaks of both parents being Chinese citizens or one of them being so, and its exception is framed the same way. The paragraph 2(c) route still only needs one Chinese-citizen parent who met (a) or (b) at the birth, plus a child who was a Chinese national at birth.

My child does qualify. Can the application be made from overseas?

No. The Department states the applicant must be in Hong Kong when the verification application is made, and that applications sent from outside will not be processed. For a child under 11 holding a valid foreign travel document, eligibility can instead be endorsed in that document, which also requires the child to be in Hong Kong.

References