When Do Non-Chinese HK Permanent Residents Lose the Right of Abode in 2026?
A non-Chinese Hong Kong permanent resident covered by the categories in Schedule 1 to the Immigration Ordinance loses that status and the right of abode that comes with it after being away from Hong Kong for a continuous 36 months or more, counted from the point at which they stopped ordinarily residing in Hong Kong; for two of the five categories, loss also requires that the person has first acquired a right of abode somewhere outside Hong Kong. This is the position set out on the Immigration Department's "Right of Abode" FAQ page (居留权), as of the October 2026 official page, which applies Schedule 1 to the Immigration Ordinance (Cap. 115). Losing the right of abode does not leave you with nothing: the same page states that you still automatically hold the right to enter Hong Kong and may live, study or work there free of any condition of stay.
Which non-Chinese permanent residents are caught by the 36-month rule?
The rule is not one single test. The Immigration Department sets out five categories of non-Chinese permanent resident and what each of them loses.
| If you became a permanent resident as... | You lose it when... |
|---|---|
| A non-Chinese national who entered Hong Kong on a valid travel document, ordinarily resided there for seven continuous years or more, and took Hong Kong as your place of permanent residence | You have been absent from Hong Kong for 36 months or more after ceasing to ordinarily reside there |
| A child under 21 born in Hong Kong to a parent in the first category | The same 36-month absence applies, or you turn 21 (see below) |
| A person who, before the establishment of the HKSAR, had the right of abode only in Hong Kong | You acquire a right of abode anywhere outside Hong Kong, cease to ordinarily reside in Hong Kong, and then remain absent for 36 months or more |
| A child under 21 born on or after 1 July 1997 to a parent in the third category, born with no right of abode anywhere including Hong Kong | The same 36-month absence applies, or you turn 21 |
| A non-Chinese person who was already a Hong Kong permanent resident before 1 July 1997 | You have been absent from Hong Kong for 36 months or more after ceasing to ordinarily reside there |
For the two childhood categories, the loss at 21 is automatic: the department's page says you cease to be a permanent resident on turning 21, and you must then meet the first category's conditions in your own right to become one again; if you can, you may apply to the Director of Immigration to have your permanent resident status verified.
How does the Immigration Department count the 36 months?
The clock starts when you cease to ordinarily reside in Hong Kong, not on the day you board a plane. Section 2(6) of the Immigration Ordinance gives the Director of Immigration the power to look at all the circumstances of a case to decide whether someone has ceased to ordinarily reside in Hong Kong or is only temporarily away. The factors listed on the department's FAQ are:
- the reason for, duration of, and frequency of your absence from Hong Kong;
- whether you keep a habitual residence in Hong Kong;
- whether you are employed by a Hong Kong-based company; and
- where your principal family members (spouse and minor children) are.
A practical way to read this: a short trip out of Hong Kong does not by itself mean you have stopped ordinarily residing there. Whether the 36-month period is running depends on the whole picture, including whether your home, job and family base have moved out of Hong Kong.
Can the Director of Immigration extend the 36-month period?
No. The department addresses this directly in its answer on residents stranded abroad during the COVID-19 pandemic: the Immigration Ordinance contains no provision allowing the Director of Immigration to disregard or extend the 36-month absence period because of special or unforeseen circumstances. What the Director can do is decide, on all the circumstances, whether you had in fact ceased to ordinarily reside in Hong Kong in the first place. If the department is satisfied that you had not ceased to ordinarily reside, you do not lose your permanent resident status.
What happens to a child who turns 21?
A person who qualified as a permanent resident as the under-21 child of a non-Chinese permanent resident ceases to be a permanent resident on reaching 21. To continue, they have to qualify in their own right under the main non-Chinese route: entering Hong Kong on a valid travel document, ordinarily residing there for seven continuous years or more, and taking Hong Kong as their place of permanent residence. If they can meet all of those conditions, they may apply to the Director of Immigration for verification of permanent resident status.
The same 36-month absence rule applies to these children independently of their age, so a child who moves abroad with the family can lose the status before turning 21.
Do you still get into Hong Kong after losing the right of abode?
Yes. The Immigration Department states that a person who has lost the right of abode still automatically has the right to enter Hong Kong, and may enter and leave freely and live, study or work there without any restriction. The distinction matters in practice: the right of abode is what makes you a permanent resident; the right to enter is what keeps the border open to you even after the permanent resident status ends.
The department's own worked example makes the point. A person born in Hong Kong in 1968 who emigrated as a child, later had a change of nationality approved, and returned to Hong Kong after being away for 36 months or more has no right of abode, because the transitional provisions were not used and the person is now non-Chinese. That person does, however, have the right to enter, and would become a permanent resident again only if they later met the non-Chinese conditions in their own right.
Chinese citizens are in a different position. Unless they have applied to the Immigration Department and had a renunciation of Chinese nationality or a change of nationality approved, they remain Chinese citizens, and however long they stay away, they do not lose Hong Kong permanent resident status.
Does an expired old smart ID card change your status?
No, but the two questions get confused. On the Immigration Department's identity card FAQ, Chinese-national permanent residents living overseas do not lose their status because an old smart identity card expired and was not replaced; if they were outside Hong Kong during their replacement window, they need to apply within 30 days of returning. The same answer adds the warning for non-Chinese permanent residents: what affects them is the 36-month absence rule, not the card.
How can you confirm whether you have lost it?
Verification of eligibility for a permanent identity card is handled by the Immigration Department's Right of Abode Section. Two conditions on that page are worth knowing before you plan around it: the applicant must be in Hong Kong at the time of application, and applications from overseas are not processed. With complete supporting documents, the department takes about six weeks, with the actual time depending on the complexity of the case and the volume of applications at the time. For mainland residents who settled in Hong Kong on a One-way Permit, the Immigration Department states that applying for verification of eligibility for a permanent identity card and its first issue are both free of charge. This article is general information about how the rules work and is not advice on any individual case, so for your own position the Ordinance and the Immigration Department's published pages remain the reference, and the latest official announcements govern.
Frequently Asked Questions
Does a short visit to Hong Kong restart the 36-month count?
The 36-month period in the Ordinance runs from the time you cease to ordinarily reside in Hong Kong. A visit may be relevant, but the department decides whether you had ceased to ordinarily reside by weighing all the circumstances, including the reason, length and frequency of your absences, whether you keep a home in Hong Kong, whether a Hong Kong-based company employs you, and where your spouse and minor children live.
Can the Immigration Department make an exception for illness, war or a pandemic?
No. The department states that the Ordinance gives the Director of Immigration no power to disregard or extend the 36-month absence period for special or unforeseen circumstances, and it confirmed this in its answer about residents unable to return during COVID-19. The available argument is a different one: that you had not ceased to ordinarily reside in Hong Kong at all.
If I lose the right of abode, can I still work in Hong Kong?
Yes. The Immigration Department states that a person who loses the right of abode automatically has the right to enter Hong Kong and may live, study or work there without any restriction or condition of stay. You travel on your valid travel document rather than as a permanent resident.
I am a Chinese citizen who emigrated in the 1980s and hold a foreign passport. Do I still have the right of abode?
Yes, unless you applied to the Immigration Department and had a change of nationality or renunciation approved. The department's position is that a person born in Hong Kong as a Chinese citizen remains a Chinese citizen with the right of abode under Schedule 1 to the Ordinance no matter how long they have been away. Approval of a change of nationality changes that analysis, because you are then treated as non-Chinese.
My child was born in Hong Kong and has lived abroad with me since childhood. What happens at 21?
They cease to be a Hong Kong permanent resident at 21 unless they qualify in their own right by entering on a valid travel document, ordinarily residing in Hong Kong for seven continuous years or more, and taking Hong Kong as their place of permanent residence. If they meet those conditions, they can apply to the Director of Immigration for verification of status.
How long does verification of permanent resident status take?
The Immigration Department says about six weeks when supporting documents are complete, with the actual time depending on the complexity of the case and the number of applications in hand. The applicant has to be in Hong Kong and lawfully staying there when applying, and the department takes about six weeks if the supporting documents are complete.