Foreign nationals: Hong Kong right of abode after 7 years in 2026
Yes. If you are not a Chinese national, you can qualify for the right of abode in Hong Kong after seven years, but only by meeting three conditions in paragraph 2(d) of Schedule 1 to the Immigration Ordinance (Cap. 115): you entered Hong Kong with a valid travel document, you have ordinarily resided in Hong Kong for a continuous period of not less than seven years, and you have taken Hong Kong as your place of permanent residence. This is how the Immigration Department states the rule on its Right of Abode Frequently Asked Questions page, as of the October 2026 version of that page. The rest of this article follows the questions that matter most to people planning a second identity around that route.
What does paragraph 2(d) actually require?
Paragraph 2(d) is written for "a person not of Chinese nationality." Your route does not depend on ethnicity or on holding any particular visa: the three tests are entry with a valid travel document, seven years of continuous ordinary residence, and Hong Kong as your place of permanent residence.
Two of these are about the past, one is about the present. The entry and residence limb looks backwards at what you have already done. The permanent-home limb looks at where your life actually sits on the day you apply.
| Test | What it looks at | What the department weighs |
|---|---|---|
| Continuous ordinary residence | The seven years before you apply | Whether absences were temporary; reason, duration and frequency of absence; habitual residence; employment by a Hong Kong-based company; where your spouse and minor children live |
| Place of permanent residence | Where your home is now | Whether you have habitual residence in Hong Kong; whether your principal family members are here; whether you have a reasonable income to support yourself and your family; whether you have paid taxes as required |
The two tests are separate, and clearing one does not clear the other. A person can log seven calendar years of residence and still fail the permanent-home declaration if work, family and tax affairs sit elsewhere.
Does the seven years have to run right up to the day you apply?
Yes. The continuous period of seven years must be immediately before the date you apply to the Director of Immigration for permanent resident status. It is not a lifetime total that you can draw on whenever it suits you.
That timing rule is the single most common planning error for people who split their lives between Hong Kong and another country. Seven years accumulated in the 2010s does not help an application filed in 2026 if the years immediately before it were spent elsewhere.
Do trips abroad break the seven-year run?
Not automatically. A person does not cease to be ordinarily resident in Hong Kong merely by being temporarily absent. The department looks at the circumstances of the person and of the absence: the reason, duration and frequency of any absence, whether the person has a habitual residence in Hong Kong, whether they are employed by a Hong Kong-based company, and where the principal members of their family — spouse and minor children — are.
For a dual-identity planner, this is where a long overseas assignment becomes risky rather than fatal. The question is not "did you leave" but "did you stop being ordinarily resident here," and the answer depends on whether your home, job and family stayed in Hong Kong while you were away.
What does "only place of permanent residence" mean in practice?
On application you must provide information and make a declaration that you have taken Hong Kong as your only place of permanent residence. The Immigration Department's page lists the kind of information this covers: habitual residence in Hong Kong, the presence of your principal family members (spouse and minor children), a reasonable means of income to support yourself and your family, and payment of taxes in accordance with the law.
Read that list as a coherence check rather than a single document. A lease or property, a Hong Kong employer or company, family members enrolled locally, and a tax record are the kinds of evidence that make a declaration credible.
Assume an applicant who holds a foreign passport, has rented in Hong Kong for eight years, works for a local employer and files Hong Kong salaries tax, but whose spouse and children live abroad and whose overseas property is their main home. Their residence record is strong; their permanent-home declaration is the part that would be examined closely.
Does this mean giving up your other nationality?
Nothing in paragraph 2(d) requires you to give up an existing nationality. The listed conditions concern your travel document, your residence and your permanent home — not renunciation.
That said, the declaration you make is about your only place of permanent residence, and the status you gain carries its own continuity obligations, which is why the next section matters more for planners than the grant itself.
How do you apply, and how long does it take?
The route is an application for verification of eligibility for a permanent identity card, made to the Immigration Department's Right of Abode Section. Non-Chinese nationals who are not One-way Permit holders use Form ROP145, "Application for Verification of Eligibility for Permanent Identity Card (For other applicants)." Applications can also be made online.
You must be in Hong Kong at the time of application; applications from overseas will not be entertained. Processing normally takes six weeks once all supporting documents are in order, but may take longer depending on complexity and the number of applications received at a particular time. Applications for verification of eligibility, and the first issue of a permanent identity card, are free of charge.
What can take the status away afterwards?
A permanent resident who is not of Chinese nationality loses that status if they have been absent from Hong Kong for a continuous period of not less than 36 months since they ceased to have ordinarily resided in Hong Kong. The Director of Immigration has no discretion to waive that 36-month period, and no power to extend it, on grounds of special or unforeseen circumstances.
Loss of the right of abode is not loss of access. You automatically acquire the right to land in Hong Kong, which means you can enter freely to live, study or work without restriction. Whether a person has ceased to be ordinarily resident, or is only temporarily absent, is decided on all the circumstances of the case — the same set of factors described above.
One practical note on everything here: this article describes published rules for general information and is not advice on your own position, so treat the Immigration Department's current published guidance and a qualified professional's view as the final word on your case.
Frequently Asked Questions
Can I apply for verification while I am outside Hong Kong?
No. You must be in Hong Kong at the time of application, and applications from overseas will not be entertained. If you leave before the application is approved, the department will issue a letter confirming that your permanent resident status has been verified, and you can register for a permanent identity card on your next return.
Do I have to be in Hong Kong legally on the day I apply?
Yes. The Immigration Department states that you must be staying in Hong Kong legally when you apply for verification of eligibility for a permanent identity card. Lawful stay and the seven-year residence period are separate requirements, and both must hold at the point of application.
Does a long overseas work posting reset my seven years?
Not by itself, because temporary absence does not end ordinary residence. The department weighs the reason, duration and frequency of absence, whether you keep a habitual residence in Hong Kong, whether a Hong Kong-based company employs you, and where your spouse and minor children live.
How long does the verification take and what does it cost?
Processing normally takes six weeks if all supporting documents are in order, though it may take longer with complex cases or high volumes. Applications for verification of eligibility for a permanent identity card and the first issue of a permanent identity card are free of charge.
What happens if I later live abroad for more than three years?
A non-Chinese national permanent resident who has been absent from Hong Kong for a continuous period of not less than 36 months since ceasing to ordinarily reside here loses permanent resident status. You then hold the right to land instead, which lets you enter Hong Kong freely to live, study or work.
Can my spouse get the right of abode through me?
Generally no. Spouses of Hong Kong permanent residents cannot acquire the right of abode by virtue of marriage alone; they must qualify on their own under Schedule 1 to the Immigration Ordinance. A child under 21 born in Hong Kong to a parent who is a permanent resident in the 2(d) category may qualify in their own right under paragraph 2(e).