Children born abroad: Hong Kong right of abode in 2026?
No — not in the case that comes up most often in nationality planning. Where a child is born outside Hong Kong and acquires a foreign nationality at birth, and the Chinese-national parents have settled overseas, the child does not have Chinese nationality under Article 5 of the Nationality Law of the People's Republic of China. Without Chinese nationality, the child is not eligible for Hong Kong permanent resident status, and so does not hold the right of abode in the HKSAR. That is the position stated on the Hong Kong Immigration Department's "Right of Abode" Frequently Asked Questions page.
The rest of this article follows the order planners usually need: what Article 5 says, what "settled abroad" means, why nationality is the gate to the right of abode, and what routes, if any, remain open to the child later.
What does Article 5 of the Chinese Nationality Law say?
Article 5 does two things at once. It grants Chinese nationality to a child born abroad to Chinese-national parents, then carves out an exception for children who also take a foreign nationality at birth when the parents have settled abroad. The Department's page sets the provision out in these terms:
"Any person born abroad whose parents are both Chinese nationals or one of whose parents is a Chinese national shall have Chinese nationality. But a person whose parents are both Chinese nationals and have both settled abroad, or one of whose parents is a Chinese national and has settled abroad, and who has acquired foreign nationality at birth shall not have Chinese nationality."
The exception is a combined condition. Both parts have to be present — a parent who is a Chinese national and has settled abroad, and a child who acquired foreign nationality at birth. A child born in a country that confers nationality by birth, such as the United States or Canada, to parents who have settled there, meets both parts.
What counts as having "settled abroad"?
This is the point that catches families who assumed permanent residency abroad was the safe middle ground. The Department's page states that, under normal circumstances, holding permanent resident status in a foreign country — having resided abroad ordinarily and not being subject to any limit of stay — is treated as having settled abroad.
The parents' own citizenship is not the test. The Department's answer adds that the outcome applies whether or not the parents have themselves acquired the foreign nationality. A Chinese-national mother and father living in the United States on green cards, who have not naturalised, are still treated as settled abroad for this purpose.
Why does Chinese nationality decide the child's right of abode?
Because the Schedule 1 category that covers children born outside Hong Kong is written around Chinese nationality. Under paragraph 2(c) of Schedule 1 to the Immigration Ordinance (Cap. 115), a person of Chinese nationality born outside Hong Kong before or after the establishment of the HKSAR is a permanent resident if, at the time of that person's birth, a parent was a Chinese citizen who was either born in Hong Kong or had ordinarily resided in Hong Kong for a continuous period of not less than seven years.
If the child is not a Chinese citizen, that paragraph cannot be used at all. The Department's page puts the dependency plainly: for a Chinese citizen born in Hong Kong, or one who has ordinarily resided in Hong Kong for seven continuous years, the child's eligibility depends on whether the child has Chinese nationality at the time of birth.
| Provision in Schedule 1 | Who it covers | What it requires of someone born outside Hong Kong |
|---|---|---|
| Paragraph 2(c) | A person of Chinese nationality born outside Hong Kong | Chinese nationality, plus a parent who at the time of birth was a Chinese citizen born in Hong Kong or had ordinarily resided in Hong Kong for a continuous period of not less than 7 years |
| Paragraph 2(d) | A person not of Chinese nationality | Entry into Hong Kong with a valid travel document, ordinary residence in Hong Kong for a continuous period of not less than 7 years, and having taken Hong Kong as his or her place of permanent residence |
Can the child qualify under a different category instead?
Not at birth, but paragraph 2(d) is the route that stays open. A person who is not of Chinese nationality becomes a permanent resident by entering Hong Kong with a valid travel document, ordinarily residing there for a continuous period of not less than seven years, and taking Hong Kong as his or her place of permanent residence. The seven years must run immediately before the date of application to the Director of Immigration, and the applicant must be staying in Hong Kong legally.
The other categories do not help a child born abroad. The provision for a person under 21 born in Hong Kong to a parent who is a permanent resident under paragraph 2(d) requires birth in Hong Kong, so a child born overseas falls outside it on its face.
Does the parent's own right of abode survive emigration?
Yes, on different reasoning — and this is where families often conflate two separate questions. A Chinese citizen born in Hong Kong before the establishment of the HKSAR is still regarded as a Chinese citizen unless an application to the Immigration Department for a change of nationality has been approved. Such a person is eligible for permanent resident status under paragraph 2(a) and does not lose it even after long absences from Hong Kong.
The position changes if the change of nationality is approved. The Department's page describes a person born in Hong Kong who was a permanent resident before 1 July 1997, who applied for and obtained a change of nationality, had not returned to settle under the transitional provisions in paragraph 6 of Schedule 1, and had been absent for not less than 36 months: that person loses permanent resident status. The right to land remains, which still allows free entry to live, study and work in Hong Kong without restriction.
How is eligibility established in practice?
The mechanism is an application for verification of eligibility for a permanent identity card. For applicants who are not One-way Permit holders, that runs through Form ROP145; the One-way Permit route uses Form ROP169 for people aged 18 or above and Form ROP170 for children below 18. An online application route also exists on GovHK.
Three conditions matter for planning. The applicant must be in Hong Kong at the time of application, and applications from overseas are not entertained. Processing normally takes six weeks where all supporting documents are in order, though it may take longer depending on complexity and volume. Applications for verification of eligibility and the first issue of a permanent identity card are free of charge. For eligible children under 11 holding valid foreign travel documents, an endorsement stating that eligibility has been verified can be placed in the travel document, and permanent identity cards are issued on application once the child turns 11, provided the right of abode has not been lost.
This description sits at the level of general reference rather than advice on any individual case, and the Department's current published requirements, together with any professional advice you choose to take, should govern your own situation.
Can that later status be lost?
For a person who is not of Chinese nationality, yes. Under paragraph 7(a) of Schedule 1, permanent resident status is lost if the person has been absent from Hong Kong for a continuous period of not less than 36 months since ceasing to have ordinarily resided there. The Director of Immigration has no discretion to waive that 36-month period on grounds of special or unforeseen circumstances, and no power to extend it.
What the Director can assess is whether the person ever ceased to be ordinarily resident. Section 2(6) of the Immigration Ordinance allows that question to be decided on all the circumstances, including the reason, duration and frequency of absence, whether the person has a habitual residence in Hong Kong, employment by a Hong Kong-based company, and the whereabouts of spouse and minor children.
Frequently Asked Questions
Does a child born in the United States to Chinese-national green-card parents have the right of abode in Hong Kong?
No, on the facts given. Green-card status is treated as settled abroad under normal circumstances, so if the child acquires US nationality at birth, Article 5 of the Nationality Law of the People's Republic of China means the child does not have Chinese nationality. Without Chinese nationality, the child is not eligible for Hong Kong permanent resident status.
Does it help that the parents never naturalised?
No. The Department's published answer states that the outcome applies regardless of whether the parents have acquired the foreign nationality themselves. What matters is whether a Chinese-national parent had settled abroad at the time of the child's birth.
What if the parents were only temporarily abroad?
Article 5's exception is written as a combined test of settled-abroad status plus foreign nationality at birth, so where the parents have not settled abroad the exception is not engaged on its face and the general rule in the first sentence applies. Whether a particular set of facts amounts to settling abroad is a question the published guidance answers only in general terms.
Can the child get the right of abode later in life?
Yes, but on their own merits and under a different provision. As a person not of Chinese nationality, the child would need to enter Hong Kong with a valid travel document, ordinarily reside there for a continuous period of not less than seven years, and take Hong Kong as their place of permanent residence.
Can I apply for verification while living overseas?
No. The published requirement is that the applicant must be in Hong Kong at the time of application for verification of eligibility for a permanent identity card, and applications from overseas are not entertained. Children must also be present in Hong Kong when an endorsement is given.
How long does it take, and is there a fee?
Processing normally takes six weeks where all supporting documents are in order, although it may take longer depending on complexity and the number of applications received. Verification of eligibility and the first issue of a permanent identity card are free of charge.
I was born in Hong Kong and emigrated decades ago. Do I still have the right of abode?
If you are a Chinese citizen born in Hong Kong, you remain a Chinese citizen unless an approved change of nationality says otherwise, and you stay eligible under paragraph 2(a) of Schedule 1. Long absence from Hong Kong does not by itself cost you that status.