← 返回首页

Do Hong Kong PRs lose right of abode after 36 months away in 2026?

For a Hong Kong permanent resident who is not of Chinese nationality, the answer is yes: 36 months or more of continuous absence can end the right of abode. As of October 2026, the Immigration Department's Right of Abode FAQ page states that a permanent resident in this category loses the status once he or she "has been absent from Hong Kong for a continuous period of not less than 36 months since he or she ceased to have ordinarily resided in Hong Kong." Chinese nationals sit outside that rule entirely, and anyone who does lose the right of abode automatically acquires the right to land instead. This article is general reference only and is not a substitute for advice on your own circumstances, so treat the official position or a qualified professional as the final word.

Who does the 36-month rule actually apply to?

The rule attaches to nationality, not to how long you have held the status. Under Schedule 1 to the Immigration Ordinance, Cap. 115, the categories that can lose permanent resident status through absence are all categories of persons not of Chinese nationality:

Chinese citizens are on a separate footing. The same FAQ states that a permanent resident of Chinese nationality remains a Chinese citizen unless an application for renunciation or change of nationality has been approved, and will not lose Hong Kong permanent resident status even after long periods of absence.

When does the clock start, and what counts as absence?

For most people the clock starts when you ceased to have ordinarily resided in Hong Kong, not on the day you boarded a plane. Two categories work differently: those who had the right of abode in Hong Kong only before 1 July 1997, and children under 21 born on or after that date to such a parent, lose the status only if they have been absent for a continuous period of not less than 36 months after obtaining the right of abode in some place other than Hong Kong and ceasing to have ordinarily resided in Hong Kong.

Being away is not by itself decisive. A person does not cease to be ordinarily resident in Hong Kong merely by being temporarily absent; the circumstances of the person and of the absence matter.

Does COVID-19 or another emergency buy an extension?

No, and this is the point most planners get wrong. The Immigration Department's answer on the COVID-19 epidemic is explicit: the Director of Immigration is given no discretion to waive the 36-month period on grounds of special or unforeseen circumstances, and no power to extend it beyond 36 months. Border closures, flight bans or quarantine rules do not stop the clock by operation of any exception.

What those circumstances can affect is the earlier question of whether you ever ceased to be ordinarily resident. Section 2(6) of the Immigration Ordinance empowers the Director of Immigration to decide that question on all the circumstances of the case, including:

If the Department is satisfied that the person has not ceased to be ordinarily resident, the 36-month period never begins and the status is not lost. In practice, a resident who kept a home, a Hong Kong employer and a family in Hong Kong while stuck overseas is in a very different position from one who relocated, naturalised and closed down local ties.

What do you keep if the right of abode is gone?

You keep the right to land, and it arrives automatically. Loss of the right of abode brings with it the right to land in the HKSAR under the law, which means entering Hong Kong freely to live, study or work without any restriction. For a dual-identity planner this is the crux: the practical ability to enter Hong Kong freely to live, study or work does not depend on permanent resident status.

What is lost is the permanent resident status itself, including the entitlement to a permanent identity card that evidences it. The status can be regained later, but only by qualifying as a non-Chinese national again: entering with a valid travel document, ordinarily residing in Hong Kong for a continuous period of not less than 7 years, and taking Hong Kong as the place of permanent residence. The Immigration Department also states that for such an application the 7-year period must be immediately before the date of application, that the applicant must be staying in Hong Kong legally, and that a declaration of Hong Kong as the only place of permanent residence is required, with information possibly covering habitual residence, the location of spouse and minor children, means of income and taxes paid.

How is the status checked?

The mechanism is an application for verification of eligibility for a permanent identity card, assessed by the Right of Abode Section. The FAQ states that the applicant must be in Hong Kong at the time of application and that applications from overseas will not be entertained; where all supporting documents are in order, processing normally takes six weeks, though it can take longer with complexity or volume. Verification of eligibility for a permanent identity card and the first issue of a permanent identity card are free of charge. One plausible scenario: a non-Chinese national who has lived in Toronto since 2022 returns for a work assignment, applies for verification, and the Section assesses whether the absence crossed the 36-month threshold or whether he remained only temporarily absent.

What if you changed nationality or naturalised elsewhere?

Approval matters more than the foreign passport itself. A Hong Kong permanent resident of Chinese nationality who applies for and is approved for a change of nationality ceases to be regarded as a Chinese citizen, and from that point is exposed to the non-Chinese rules. The Department's worked example is a person born in Hong Kong in 1968 and a permanent resident before 1 July 1997 who emigrated, later had a change of nationality approved, and had not returned to settle under the transitional provisions in paragraph 6 of Schedule 1: on returning to settle after an absence of not less than 36 months, that person loses permanent resident status, keeps the right to land, and can later become a permanent resident again by meeting the non-Chinese-national requirements.

Does an invalidated old identity card affect the status?

Being unable to return to replace an old-form smart identity card does not itself cost a Chinese national the status. The Identity Cards FAQ confirms that Hong Kong permanent residents of Chinese nationality living outside Hong Kong do not lose permanent resident status where their old cards have been invalidated and they have not returned for replacement; under the law they can replace the card within 30 days of returning, and the appointment booking system currently offers a 96-working-day booking window. The same page warns non-Chinese nationals that absence for a continuous period of not less than 36 months since ceasing to have ordinarily resided in Hong Kong may affect the right of abode, and repeats that anyone who loses it automatically acquires the right to land.

Frequently Asked Questions

Can I break the 36 months by flying back to Hong Kong for a short visit?

The rule is framed as a continuous period of not less than 36 months since you ceased to have ordinarily resided in Hong Kong, not as a simple count of days outside the city. Whether an absence is "temporary" is assessed on all the circumstances, including reason, duration, frequency, habitual residence, employment by a Hong Kong-based company and where your spouse and minor children are. A brief visit in the middle of an otherwise complete relocation is unlikely, on its own, to settle that question.

Do Chinese nationals ever lose the right of abode through long absence?

No, not through absence. The Immigration Department states that a permanent resident of Chinese nationality will not lose the status even if absent from Hong Kong for long periods. The exposure point is nationality: once an application for renunciation or change of nationality is approved, the person is no longer treated as a Chinese citizen and the non-Chinese rules, including the 36-month rule, come into play.

Is there any discretion to waive the 36-month period for hardship?

The Department states that the Director of Immigration has no discretion to waive compliance with the 36-month provision on grounds of special or unforeseen circumstances, and no power to extend the period, with the COVID-19 epidemic given as the example. The discretion that does exist is at the earlier stage: deciding whether the person had ceased to be ordinarily resident at all.

What happens to my children if I lose my permanent resident status?

Categories (b) and (d) concern children under 21 born in Hong Kong to a parent who is a permanent resident in the relevant non-Chinese category. A person in category (b) loses the status after a continuous absence of not less than 36 months since ceasing to have ordinarily resided in Hong Kong, while a person in category (d) loses it after a continuous absence of not less than 36 months after obtaining the right of abode in a place other than Hong Kong and ceasing to have ordinarily resided in Hong Kong; both also cease to be permanent residents on attaining 21 unless they then qualify on their own merits under the main non-Chinese-national category — valid travel document, 7 years' continuous ordinary residence and Hong Kong as place of permanent residence.

Can I apply for verification from overseas?

No. The Right of Abode FAQ states that the applicant must be in Hong Kong at the time of application and that applications from overseas will not be entertained. Processing normally takes six weeks where documents are in order, and verification of eligibility plus the first issue of a permanent identity card are free of charge.

References