← 返回首页

Born in HK with a foreign passport: still a Chinese national in 2026?

Yes — if you were born in Hong Kong and are of Chinese descent, you remain a Chinese national even after emigrating and taking a foreign passport, unless you have renounced your Chinese nationality or have applied to the Immigration Department for a change of nationality and that application has been approved. That position comes from the explanations of the Standing Committee of the National People's Congress on the implementation of the Chinese Nationality Law in the Hong Kong Special Administrative Region, as set out on the Immigration Department's "Frequently Asked Questions about Chinese Nationality" page, read together with its "Right of Abode" page, both checked as of October 2026. What follows is general reference only and not advice on any individual case; where your own facts matter, rely on the official pages or on professional advice.

What do the NPC explanations actually say about a foreign passport?

The explanations treat a foreign passport as a travel document, not as a switch that ends Chinese nationality. Hong Kong residents of Chinese descent born in Chinese territories, including Hong Kong, are Chinese nationals "notwithstanding that they hold or have held any foreign passport for the purpose of travelling to other countries and territories."

The same page adds two consequences that matter for planning. Chinese nationals of the HKSAR with right of abode in foreign countries may use the relevant foreign government documents for travel. But they are not entitled to consular protection in the HKSAR or elsewhere in the People's Republic of China on account of holding those documents.

So the practical shape of a dual-identity arrangement is asymmetric: the foreign passport works for travel, and Chinese nationality continues to govern your status in Hong Kong and the rest of the PRC. Neither side is erased by the other.

Does the foreign passport cost you the right of abode in Hong Kong?

No, not by itself. Schedule 1 to the Immigration Ordinance, Cap. 115 lists as a permanent resident "a Chinese citizen born in Hong Kong before or after the establishment of the HKSAR." The Right of Abode page answers the emigrant case directly: a Chinese citizen born in Hong Kong before the establishment of the HKSAR is still regarded as a Chinese citizen unless a change-of-nationality application has been approved, and remains eligible for permanent resident status under paragraph 2(a) of Schedule 1.

Long absence does not change that. The Right of Abode page states that a Hong Kong permanent resident of Chinese nationality will not lose permanent resident status even after being absent from Hong Kong for long periods. The 36-month absence rule that appears elsewhere on the Right of Abode page is written for permanent residents not of Chinese nationality; it is not the test applied to someone who remains a Chinese national.

One caveat on evidence rather than status: under the law, a valid permanent identity card is evidence that the person enjoys the right of abode. If you never held one, or yours is an old-type card, the status can still be established through verification of eligibility.

What changes if you apply for a change of nationality?

This is the route discussed for a Hong Kong resident of Chinese nationality holding a foreign passport who chooses to be treated as a foreign national; renunciation of Chinese nationality is another route provided for on the official pages. Hong Kong residents of Chinese nationality holding foreign passports may apply to the Immigration Department for a change of nationality with valid supporting documents. The shift is worth seeing side by side.

Foreign passport held, no change of nationality approved Change of nationality approved
Chinese nationality Retained No longer regarded as a Chinese national
Travel documents Foreign government documents may be used for travel Declared nationality governs
Consular protection in HKSAR / PRC Not entitled to it on account of holding those documents Can enjoy consular protection from the country of declared nationality
Right of abode in Hong Kong Retained as a Chinese citizen born in Hong Kong May be affected

The Immigration Department's own example of the downside is specific: a person born in Hong Kong in 1968 who emigrated, later has a change of nationality approved, has not returned to settle under the transitional provisions in paragraph 6 of Schedule 1, and has been absent for not less than 36 months when returning to settle, loses permanent resident status and cannot enjoy the right of abode.

Loss of the right of abode is not loss of access. In that situation the person automatically has the right to land, meaning they can enter Hong Kong freely to live, study and work without restriction, and may later qualify again as a permanent resident under the provisions for non-Chinese nationals: entry with a valid travel document, ordinary residence for a continuous period of not less than seven years, and having taken Hong Kong as their place of permanent residence.

Why is the British Nationality Selection Scheme treated differently?

Because it is named directly in the Nationality Law outcome rather than left to general principles. British citizenship acquired by Chinese nationals in Hong Kong through the "British Nationality Selection Scheme" (BNSS) is not recognised. Those holders are still Chinese nationals and are not entitled to British consular protection in the HKSAR or other parts of the PRC.

For a planner, this closes an assumption that sometimes survives in families: BNSS status does not function as a parallel nationality inside Hong Kong. The foreign passport acquired that way still falls under the same travel-document-only treatment described above.

Does any of this pass to children born abroad?

Not automatically. Under paragraph 2(c) of Schedule 1, a person of Chinese nationality born outside Hong Kong to a parent who was, at the time of birth, a Chinese citizen born in Hong Kong or one who had ordinarily resided in Hong Kong for a continuous period of not less than seven years, is a permanent resident. But the department states that eligibility depends on whether the child has Chinese nationality at the time of birth.

Article 5 of the Chinese Nationality Law is the controlling rule. A person born abroad whose parents are both Chinese nationals, or one of whom is, has Chinese nationality — unless both parents, or the one Chinese national parent, have settled abroad and the child acquired foreign nationality at birth, in which case the child does not have Chinese nationality. Having permanent resident status in a foreign country is normally treated as having settled abroad. A child without Chinese nationality is not eligible for Hong Kong permanent resident status.

How is the status established when you are physically in Hong Kong?

A valid permanent identity card is the evidence of right of abode. Where one is not held, the administrative route is an application for verification of eligibility for a permanent identity card with the Right of Abode Section of the Immigration Department, by post, in person or online through GovHK.

Three operational points are stated on the official page. The applicant must be in Hong Kong at the time of application; applications from overseas are not entertained. Processing normally takes six weeks if all supporting documents are in order, though it may take longer depending on complexity and volume. Applications for verification of eligibility and the first issue of a permanent identity card are free of charge.

If you leave Hong Kong before the application is approved, a letter is sent informing you that permanent resident status has been verified, and registration for the card happens in person at a Registration of Persons Office on a later return. For children under 11 who hold valid foreign travel documents, an endorsement can be made in the travel document stating "Holder's eligibility for Hong Kong permanent identity card verified"; a fee is payable for that endorsement under the published fee tables.

Frequently Asked Questions

Do I stop being a Chinese national as soon as I naturalise in another country?

No. Under the NPC explanations, a Hong Kong resident of Chinese descent born in Hong Kong remains a Chinese national notwithstanding holding or having held a foreign passport for travel. Only an approved change-of-nationality application ends that treatment.

Can I use my foreign passport to travel, and does it give me consular help in Hong Kong?

You may use the relevant foreign government documents for travel. You are not entitled to consular protection in the HKSAR or elsewhere in the PRC on account of holding them.

Will decades overseas cost me the Hong Kong right of abode?

If you remain a Chinese national, no. The Immigration Department states that a Hong Kong permanent resident of Chinese nationality will not lose permanent resident status even after long absences. The 36-month absence rule applies to permanent residents not of Chinese nationality.

What happens to my right of abode if my change of nationality is approved?

You stop being regarded as a Chinese national and can enjoy consular protection from the country of your declared nationality, but the change may affect your right of abode. The department's example shows status being lost where the person returns to settle after an absence of not less than 36 months without qualifying under the transitional provisions.

If I lose the right of abode, can I still live and work in Hong Kong?

Yes. You automatically acquire the right to land, which allows you to enter Hong Kong freely to live, study and work without restriction. You may later qualify again as a permanent resident under the provisions for non-Chinese nationals, including seven years' continuous ordinary residence and having taken Hong Kong as your place of permanent residence.

Does BNSS British citizenship give me British consular protection in Hong Kong?

No. British citizenship acquired by Chinese nationals in Hong Kong through the British Nationality Selection Scheme is not recognised, so holders remain Chinese nationals and are not entitled to British consular protection in the HKSAR or other parts of the PRC.

Can my child born overseas to a Hong Kong-born parent get the right of abode?

Only if the child has Chinese nationality at birth. Where both parents, or the one Chinese national parent, have settled abroad and the child acquires foreign nationality at birth, Article 5 of the Chinese Nationality Law means the child does not have Chinese nationality and is not eligible for Hong Kong permanent resident status.

References